Om Ruth Ervik

Ruth Ervik er født på Brekstad, Ørland kommune i Sør Trøndelag i 1954. Flyttet til Verdal i Nord Trøndelag som 10 åring – bodde der fram til 1997 da Risør ble hennes nye hjemby.

– Den lille hvite by ved Skagerak. En «perle» på denne jord. Vi er så heldig å ha et rikt kulturliv i byen. Nettopp her fatta jeg interesse for malerkunsten.

Fra barneår har Ervik hatt glede av tegning, og senere biledved og storvev.

– Estetiske opplevelser. Både å skape det selv, og ikke minst reise for å oppsøke kunstmuseer, gallerier og utstillinger både i inn og utland. Det er bestandig like stort, å få oppleve vår flotte nasjonalgalleri. Kunst på det planet gir en god følelse, og ikke minst en ydmykhet for våre virkelige store kunstnere.

Ruth Ervik tror at kunsten gir noe til alle. På ulike nivåer, både som utøver og «beskuer».

– For meg var det nødvendig å lære. Etter fire år i Studio D’Arte, hos kunstnerparet Cettina Spano og Truls Dahl, har jeg fått innføring i den klassiske malerkunsten. Har også gått kurs hos tidligere Nerdrum-elev Irena Jovic.

– Jeg har stor glede av å male menneskekroppen, med sine flotte anatomiske former. Ellers opptar tekniske, visuelle metoder meg. Utforske de muligheter man har for å uttrykke seg på lerretet. For meg er det i dag, akryl på lerret jeg jobber mest med. med. Etter tre kurs hos kunstneren Peter Esdaile, har min uttrykksform blitt friere og fargene sterkere.

– Jeg har også utøvet Monotypi. Det er en teknikk, der det males på glassplate og trykkes over på rispapir. Også der velger jeg å bruke frie former.

– Har hospitert i to perioder på Kragerø Kunstskole, der fikk jeg undervisning av Steve Joy, som var «gjestelærer» i begge periodene. Fikk innføring i nok en spennende teknikk. Det å male på finér moduler, bruke bladmetall og voks. Steve Joy har i en årrekke vært påvirket av russiske ikonmalere. Jeg velger å lage mine modulbilder i tre størrelser. De henges enkeltvis, eller montere sammen, og jeg bruker samme fargesterke palett som ofte kjennes igjen i mine malerier.

– Jeg har min arbeidsplass i Risør Kunstpark. Her er vi 14 kunstnere som jobber i hvert vårt Verksted / Atelier. Vi har et godt fellesskap og  jeg trives i det kreative miljøet.